Seks en relatie

Aanraking en seks zijn belangrijk voor de liefde en voor het overwinnen van afstand. Maar in relaties met problemen komt er van seks vaak niet meer zoveel. Een veilige band en een bevredigend seksleven gaan hand in hand; ze bevorderen en versterken elkaar. Emotionele verbondenheid leidt tot geweldige seks en geweldige seks leidt tot diepere emotionele verbondenheid. Als jullie emotioneel toegankelijk en betrokken zijn, wordt seks een intiem spel. Een veilig avontuur. Maar als de verbondenheid zoek is, zal de seks minder en minder bevredigen. Dat leidt weer tot gekwetste gevoelens en een nog slechtere band enz.

Soms accepteren beide partners dat de seks op een laag pitje staat. Meestal omdat geen van beiden in staat is de situatie te veranderen. Die onmacht leidt tot frustratie, verdriet en afstand. Seksuele problemen zoals verschil in verlangen naar seksueel contact, opwindingsstoornissen enz. hebben een relationele kant. Relatieproblemen hebben hun neerslag op seksueel gebied. Jezelf bloot geven door je open te stellen voor seks wordt dan vaak als te riskant gevoeld.

En soms is sleur een probleem of het gevoel dat je ouder bent geworden en niet meer zo aantrekkelijk. Er kunnen dingen gebeuren in het leven waardoor je veel minder zelfvertrouwen hebt. Dan kun je je misschien minder overgeven aan seks. Het zou goed zijn om dan opnieuw toenadering tot elkaar te kunnen zoeken. Of om tot een beetje creativiteit te komen. Praten over seks en jullie gevoelens is iets wat je kunt leren.

Lees meer
Eerste gesprek
Visie op Relatietherapie

De vervolgstappen
1. Doorbreken van de vicieuze cirkel
2. Herstel van emotionele verbondenheid
3. Verankering

Andere onderwerpen
Meer weten over Emotiegerichte Relatietherapie
De ervaring van Elske en Hans
De ervaring van Casper en Ria
De ervaring van Dick en Jolande

Tags: Relatietherapie Rotterdam, Emotiegerichte Relatietherapie, Relatietherapeut, Therapeut, Psycholoog, Relatieproblemen, Relatietherapieën, Liefde, Liefdesrelatie