Visie op relatietherapie

Iedereen heeft net als jullie een diepe behoefte aan verbondenheid. Zoals kinderen de nabijheid van hun ouders opzoeken, verlangen volwassenen naar de emotionele nabijheid van hun partner. Jullie willen weten dat je er voor elkaar bent als je elkaar nodig hebt. Als er verwijdering is, komen angst en verdriet opzetten. En omgekeerd kunnen jullie de hele wereld aan, als er maar de zekerheid is dat je op elkaar kunt rekenen.

Wanneer onze partner emotioneel niet beschikbaar is of als we verwikkeld zijn in een felle ruzie, voelen we ons minder veilig bij elkaar. In een stabiele relatie gaat zo’n dipje vanzelf wel weer over. Maar als de relatie al langer niet zo goed is of als de ruzie heel heftig is, voelen we een soort oerpaniek. En daarbij hoort een primitieve vecht- of vluchtreactie. Daardoor zijn de emoties bij relatieproblemen vaak zo intens.

De partner is een spiegel voor ons zelfbeeld. Daarom is het ingrijpend als men een gebrek aan aandacht, respect, vertrouwen of begrip ervaart. Stellen kunnen dan niet meer voldoen aan elkaars emotionele basisbehoeften. Omdat deze emotionele behoeften voelen alsof je afhankelijk bent van de ander, kunnen jullie er vaak niet goed over praten.

In de therapie leren jullie daarom eerst om ruziepatronen te herkennen en de onderliggende emoties anders te zien. Uiteindelijk kunnen jullie opnieuw vanuit de grond van je hart zeggen dat je de ander nodig hebt en dat jullie er voor elkaar zullen zijn.

Lees meer
Eerste gesprek

De vervolgstappen
1. Doorbreken van de vicieuze cirkel
2. Herstel van emotionele verbondenheid
3. Verankering

Andere onderwerpen
Seks en Relatie
Meer weten over Emotiegerichte Relatietherapie
De ervaring van Elske en Hans
De ervaring van Casper en Ria
De ervaring van Dick en Jolande

Tags: Relatietherapie Rotterdam, Emotiegerichte Relatietherapie, Relatietherapeut, Therapeut, Psycholoog, Relatieproblemen, Relatietherapieën, Liefde, Liefdesrelatie